Allergenen Informatie

Heb je een vraag over allergenen en onze gerechten? Neem contact op met ons: info@grandcrufoodshop.be of +32 (0)472 33 40 47

Algemene info over allergenen vind je hier.

 

Voedingsmiddelen die melk bevatten

 

  • Aardappelpuree (instant)
  • Bak– en braadproducten
  • Beschuit
  • Boter
  • Bouillon (-blokjes en -poeder)
  • Brood (-verbetermiddel), zachte bolletjes
  • Cake
  • Cappuccino, café latte, chai, koffie verkeerd
  • Chocolade/ bonbons
  • Crackers/ toast
  • Deeg/ bakmixen
  • Desserts/ toetjes
  • Dranken (o.a. Taksi, Rivella)
  • Gebak
  • Gepaneerde producten
  • Groenten á la crème
  • IJs (roomijs, Italiaans ijs, soms ook sorbetijs)
  • Kaas
  • Kant-en-klare maaltijden
  • Knakworsten
  • Koek
  • Koffiemelk en –poeder
  • Krentenbollen
  • Kroketten of bitterballen
  • Kruidenmixen
  • Likeur ( bijv. Bailey’s)
  • Margarine/ halvarine
  • Fritessaus
  • Paneermeel
  • Pannenkoeken/poffertjes
  • Pastagerechten, bijv. carbonara of met pesto
  • Pizza (met kaas)
  • Pudding/ pap/ vla
  • Roux
  • Saladedressing
  • Sandwichspread
  • Sauzen en soepen
  • Snoep (babbelaars, toffees)
  • Sultana
  • Taart/banket
  • Tzatziki
  • Vleesvervangers (Valess)
  • Vleeswaren/ bereide vleessoorten (bijv. Spaanse ham, slavinken)
  • Zoutjes en chips
  • Zuivelproducten

 

Pas op: koemelkeiwit wordt ook wel toegepast in cosmetica, bijvoorbeeld in de vorm van karnemelk of wei-eiwit.

 

Aanduidingen op etiket

 

  • Boter(-poeder)
  • Caseïnaat
  • Caseïne
  • Crème fraîche
  • Droge melkbestanddelen
  • Gehydrolyseerd melk(-eiwit) of caseïne
  • Ghee
  • Glycomacropeptide
  • Immunoglobuline
  • Kaas
  • Karnemelk
  • Kefir
  • Kwark
  • Lacta-albumine
  • Lactoferrine
  • Lactoglobuline (ß)
  • Lactoperoxydase
  • Lactose
  • Lactoval
  • Lactulose
  • Melk
  • Melkbestanddelen
  • Melkderivaat
  • Melkeiwit
  • Melkpoeder (volle of magere)
  • Nacho
  • Recaldent
  • Room (ook koksroom)
  • Slagroom
  • Sour cream
  • Tagatose
  • Transglutaminase
  • Umer
  • Vla
  • Wei(-poeder)
  • Wrongel
  • Yoghurt
  • Zoete karnemelkpoeder
  • Zure room

 

Voedingsmiddelen die vis kunnen bevatten:

 

  • Bak– en braadproducten
  • Bouillabaise
  • Dashi
  • Kamaboko
  • Ketjap Ikan
  • Kibbeling
  • Margarine
  • Marinade
  • Oosterse en Scandinavische gerechten
  • Petis
  • Pizza
  • Pudding
  • Quenelles
  • Rolmops
  • Salade
  • Sambal
  • Saus
  • Seasonings
  • Snoepgoed   
  • Surimi
  • Sushi
  • Teri
  • Toetjes/desserts
  • Visburger
  • Voedingssupplementen/preparaten
  • Worcestershiresaus
  • Zeebanket

 

Aanduidingen op het etiket voor vis

De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van vis:

 

  • Aspic
  • Bliek
  • Bokking
  • Brado
  • E-nummers 626-629
  • E-nummers 630-635
  • Fruits de mer   
  • Gelatine
  • Hollandse Nieuwe
  • Kaviaar
  • Kipper
  • Kuit/ hom
  • Levertraan
  • Omega-3-olie   
  • Squalene/ squalamine
  • vitamine A (retinol)
  • vitamine D (calciferol)
  • zeevruchten

 

Voedingsmiddelen met weekdieren

Naam: Weekdieren

Voedingsmiddelen die weekdieren kunnen bevatten:

 

  • Aperitiefjes/ hapjes
  • Bouillabaisse
  • Calamari
  • Fruits de mer
  • Frutti di mare
  • Kruidenmixen    
  • Mediterrane gerechten
  • Oosterse gerechten
  • Paella
  • Pulpo   
  • Salades
  • Tapas
  • Vissoep
  • Zeebanket

 

Aanduidingen op het etiket voor weekdieren

De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van weekdieren:

 

  • Alikruiken
  • Escargots
  • Inktvis
  • Kokkels
  • Krabnijpers
  • Kreukels
  • Mosselen
  • Octopus   
  • Oesters
  • Pijlinktvis
  • Slakken
  • St. Jacobsschelpen
  • Wulken
  • Yabby
  • Zeekat
  • Zeeoren
  • Zeevruchten

 

Voedingsmiddelen met ei

Naam: Kippenei
Officiële naam: Gallus gallus domesticus

Voedingsmiddelen die ei kunnen bevatten:

 

  • Aardappelpuree
  • Advocaat
  • Bavarois
  • Beschuit
  • Bouillon
  • Brood
  • Cake(mix)
  • Chocolade/ bonbons
  • Crèmes
  • Cremovo
  • Deegwaren
  • Donuts
  • Dressing
  • Gebak (onder meer de Zoen)
  • Gepaneerde gerechten
  • Glanslaagje op brood, banket, ovenschotels
  • Halvarine   
  • Hartige taarten
  • IJs
  • Kaas(fondue)
  • Kant-en-klaar maaltijden
  • Koek (bijvoorbeeld sprits, kattetongen)
  • Kroketten
  • Kroepoek
  • Loempia
  • Marsepein
  • Marshmellow
  • Mayonaise/ fritessaus
  • Meringue
  • Omelet
  • Ontbijtgranen
  • Paneerlaagje
  • Paneermeel
  • Pannenkoeken/ poffertjes
  • Pasta   
  • Paté
  • Pudding
  • Quiche
  • Salades
  • Sauzen
  • Schuimende dranken
  • Slasaus
  • Snacks
  • Snoep (spekjes/ schuimpjes)
  • Soepen
  • Soufflé
  • Surimi
  • Taart
  • Turks fruit
  • Vegetarische vleesvervangers
  • Vleeswaren
  • Vla, pap
  • Wafels
  • Wijn
  • Worst
  • Zoutjes

 

Aanduidingen op het etiket voor ei

De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van ei:

 

  • Albumine
  • Avidine
  • Conalbumine
  • Eigeel
  • Eipoeder
  • Eiwit
  • Fosfatidylserine
  • Fosfolipiden
  • Globuline
  • Lecithine (E322)
  • Lipovitellin
  • Livetine
  • Lysozyme (E1105)
  • Ovalbumine   
  • Ovoglobuline
  • Ovomucine
  • Ovomucoïd
  • Ovosucrol
  • Ovotransfarine
  • Phosvitine

 

Voedingsmiddelen met gluten

Naam: Gluten in granen, tarwe, gerst, rogge, haver, spelt en kamut.

Voedingsmiddelen die gluten kunnen bevatten:

 

  • Gehaktballen/ hamburgers
  • Gepaneerde producten
  • Granenkoffie
  • Griesmeel
  • Grutten
  • Hagelslag
  • Havermout
  • IJs
  • Jus(poeder)
  • Kant en klare maaltijden
  • Ketchup
  • Knäckebröd   
  • Koek/ cake/ gebak
  • Kokosbrood
  • Korenwijn
  • Kruidenmixen/ seasonings
  • Likeuren (niet heldere)
  • Matzes
  • Mayonaise/ fritessaus
  • Meel en bloem
  • Muesli/ ontbijtgranen
  • Ontbijtkoek
  • Pasta
  • Paneermeel
  • Pannenkoeken/ poffertjes
  • Paté
  • Piccalilly
  • Pindakaas
  • Pizza
  • Poeders/ droge producten
  • Repen (energie/ granen)
  • Sauzen (gebonden)
  • Seitan
  • Semolina
  • Snacks
  • Snoep
  • Soep
  • Sojasaus, shoyu, tamari
  • Sportdranken
  • Vegetarische vleesvervangers
  • Vermicelli
  • Visproducten (bewerkt)
  • Vla/ pap
  • Vleesproducten (bewerkt)
  • Wafels/ ijshoorntjes
  • Wijn
  • Worst
  • Zoutjes

 

Aanduidingen op etiket voor gluten

De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van gluten:

 

  • Atta
  • Bètaglucaan-vezel
  • Bloem
  • Durum tarwe
  • Eiwithydrolysaat
  • Emmer (tarwe)
  • Gerst/ gort
  • Glucosestroop
  • Gluten
  • Haver(meel)
  • Kamut
  • Mout(stroop)
  • Plantaardig eiwit
  • Rogge
  • Spelt
  • Tarwe
  • Triticale
  • Triticum
  • (Voedings)vezel
  • Zemelen
  • Zetmeel (gemodificeerd)

 

Lupinemeel wordt gemaakt van zaden van de blauwe lupine. Het heet ook wel ‘bonenmeel’. De voedingsmiddelenindustrie ziet lupinemeel als goed alternatief voor sojameel, dat vaak afkomstig is van genetisch gewijzigde soja. Lupine lijkt qua voedingsmiddel het meest op pinda’s. Het wordt de laatste jaren vaak gebruikt in voedingsmiddelen omdat het een goedkoop product is. Overgevoeligheid voor lupinemeel komt waarschijnlijk steeds vaker voor bij Nederlanders.

 

Naam: Lupine

Voedingsmiddelen die lupine kunnen bevatten:

 

  • Banket
  • Bladerdeeg
  • Brood
  • Chocolade
  • Dressing
  • Gepaneerde producten   
  • Koek
  • Meergranenbrood
  • Pasta
  • Saus
  • Snacks
  • Soep
  • Taartbodems   
  • Vegetarische vleesvervangers
  • Vleeswaren
  • wafels

 

Aanduidingen op het etiket voor lupine

De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van lupine:

 

  • Eiwitconcentraat
  • Lopino
  • Loyu
  • Lupini/tremocos
  • Lupine
  • Lupinemeel
  • lupinestukjes   
  • Okara
  • Voedingsvezel

 

Voedingsmiddelen met mosterd

Naam: Mosterd
Officiële naam: Brassica nigra, Brassica juncea, Brassica hirta, Sinapis alba

Voedingsmiddelen die mosterd kunnen bevatten:

 

  • Azijn
  • Chutney
  • Fritessaus
  • Groenten op zuur
  • Kaas
  • Ketchup/currysaus
  • Marinade
  • Mayonaise
  • Piccalilly
  • Saus
  • Slasaus/vinagraitte
  • Specerijenmix/seasonings
  • Tadka
  • Worst/gekruid vlees


Het etiket

De aanduiding mosterd(zaad) wijst op de aanwezigheid van mosterd.

 

Voedingsmiddelen met noten

Naam: noten, zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten

Voedingsmiddelen die noten kunnen bevatten:

 

  • Bitterkoekjes
  • Candybars
  • Chips
  • Chocolade
  • Chocolade- of hazelnootpasta
  • Crackers
  • Curry’s
  • Desseret
  • Dressing
  • Gebak
  • IJs   
  • Kant-en-klaar maaltijden
  • Koek
  • Koffie: surrogaat of een smaakvariant
  • Krentenbrood en krentenslof
  • Marsepein
  • Mengsels van zaden en pitten
  • Muesli/Cruesli
  • Muesli- en krentenbollen
  • Nougat
  • Oosterse gerechten
  • Ontbijtkoek
  • Orgeade   
  • Pesto
  • Praliné Bonbons
  • Repen (granen-, energie-)
  • Rijstmix
  • Salades (Waldorf)
  • Sambal
  • Spijs
  • Studentenhaver
  • Vegetarische vleesvervangers
  • Worchestershire saus
  • Zoutjes
  • zuidvruchtenmix

 

Aanduidingen op het etiket met noten

De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van noten:

 

  • Amandel
  • Cashewnoot
  • Hazelnoot
  • Hican
  • Hickory   
  • Kemirienoot
  • Macadamianoot
  • Nangainoot
  • Paranoot
  • Pecannoot   
  • Pistachenoot
  • Tamme kastanje
  • Walnoot

 

Voedingsmiddelen met schaaldieren

Naam: Schaaldieren

Voedingsmiddelen die schaaldieren kunnen bevatten:

 

  • Bouillabaisse
  • Kroepoek
  • Kruidenmixen    
  • Mediterrane gerechten
  • Nam pla
  • Oosterse gerechten   
  • Petis oedang
  • Salades
  • Sambal
  • Saus
  • Seasonings
  • Surimi
  • Trassi
  • Vissoep
  • Zeebanket

 

Aanduidingen op het etiket voor schaaldieren

De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van schaaldieren:

 

  • Fruits de mer
  • Gamba
  • Garnaal
  • Krab
  • Kreeft
  • Langoest
  • Langoustine
  • Oedang   
  • Scampi
  • Zeevruchten

 

Voedingsmiddelen met sesam

Naam: Sesam

Voedingsmiddelen die sesam kunnen bevatten:

 

  • Bladerdeeghapjes
  • Brood (-jes)
  • Crackers
  • Falafel
  • Furikake
  • Gomasio
  • Helva
  • Hummus
  • Japanse zoutjes
  • Knäckebröd
  • Koek
  • Margarine
  • Muesli
  • Oosterse gerechten   
  • Rijstwafels
  • Roerbakolie
  • Sigda
  • Sladressing
  • Specerijenmix
  • Tahin
  • Zoute stengels

 

Aanduidingen op het etiket voor sesam

De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van sesam:

  • Sesam
  • Gingelly
  • Tahini/ Tehina

 

Waar zit sulfiet in

 

  • Aardappelproducten
  • Azijn
  • Bier
  • Brandy
  • Gedroogde groenten
  • Gedroogde vruchten
  • Gekonfijte vruchten
  • Gelatine
  • Glucosestroop
  • Graanproducten
  • Groenten in azijn, pekel of olie (zoals augurken)
  • Jam
  • Kant– en klaar maaltijden
  • Koek/biscuit
  • Kruidenmixen
  • Likeuren
  • Maïzena
  • Mosterd
  • Ontbijtgranen met fruitsmaak
  • Paddestoelen/champignons
  • Paté
  • Rode kaas
  • Rum
  • Sauzen, kant-en-klaar   
  • Salades
  • Schaaldieren
  • Snacks (zoals kroketten)
  • Stroop en suikerstroop
  • Suiker
  • Uien– en knoflookpasta
  • Vis (gedroogd en gezouten)
  • Vleesvervangers op basis van soja-eiwit
  • Vruchtenconserven
  • Vruchtensap
  • Whisky
  • Wijn
  • Worstjes
  • Zetmeel

 

Aanduidingen op het etiket voor sulfiet

De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van sulfiet:

 

  • Conserveermiddel
  • E-nummer 150 b
  • E-nummer 150 d    
  • E-nummer 163 
  • E-nummers 220-228
  • Sulfiet   
  • SO2
  • Zwaveldioxide
  • Zwaveligzuur

 

Voedingsmiddelen met soja

Naam: soja

Voedingsmiddelen die soja kunnen bevatten:

 

  • Aardappelproducten (puree, kroketjes)
  • Bakmixen
  • Bakproducten (olie/ vet)
  • Beschuit
  • Bouillonblokjes of -poeder
  • Brood (-verbetermiddel)
  • Candybars
  • Chips
  • Chocolade/ bonbons
  • Chocolade– en hazelnootpasta
  • Deeg en graanproducten
  • Desserts en toetjes (speciaal  koemelkvrije producten)
  • Dranken (sojamelk)
  • Gebak en koeken   
  • Gezondheidsproducten
  • Hagelslag
  • Hypo-allergene producten (melkvervangers voor baby’s)
  • IJs
  • Kant-en-klaarmaaltijden
  • Ketjap
  • Koffiemelk/ -poeder
  • Knäckebröd
  • Kruidenmixen
  • Margarine/ halvarine
  • Mayonaise/ fritessaus
  • Olie/ frituurvet (niet geraffineerd)
  • Ontbijtgranen/ -producten
  • Oosterse  gerechten   
  • Pindakaas
  • Pizza
  • Poedervormige dranken of sauzen
  • Repen (energie of granen)
  • Roomvervanger
  • Saladedressings
  • Sandwichspread
  • Saté
  • Sauzen
  • Seitan (tarweglutenproduct met sojasaus)
  • Snacks
  • Snoep
  • Soep
  • Spijs (goedkope imitatiespijs)
  • Vleesvervangers
  • Worst/ bewerkte vleeswaren
  • Zoutjes

 

Aanduidingen op het etiket voor soja

De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van Soja:

 

  • Chiang
  • Eiwothydrolysaat (zuur)
  • Hoisin
  • Isoflavonen
  • Ketjap
  • Kinako
  • Lecitine/ lecithine (E-nummer 322)
  • Miso (smaakmaker, basis voor soepen)
  • Natto
  • Okara (sojazemelen)
  • Plantaardig eiwit
  • Shoyu (sojasaus bereid met soja en tarwe
  • Soja
  • Soja cellulose (E-nummer 426)
  • Tamari (sojasaus zonder tarwe)
  • Tofu, tofoe, tempeh,   tahoe
  • Toa-tjo
  • TVP (Textured Vegetable Protein)
  • TSP (Textured Soja Protein)
  • Voedingsvezel
  • Yuba (vel van verhitte sojamelk)
  • Zetmeel