Heb je een vraag over allergenen en onze gerechten? Neem contact op met ons: [email protected] of +32 (0)50737596
Algemene info over allergenen vind je hier.

Voedingsmiddelen die melk bevatten
- Aardappelpuree (instant)
- Bak– en braadproducten
- Beschuit
- Boter
- Bouillon (-blokjes en -poeder)
- Brood (-verbetermiddel), zachte bolletjes
- Cake
- Cappuccino, café latte, chai, koffie verkeerd
- Chocolade/ bonbons
- Crackers/ toast
- Deeg/ bakmixen
- Desserts/ toetjes
- Dranken (o.a. Taksi, Rivella)
- Gebak
- Gepaneerde producten
|
- Groenten á la crème
- IJs (roomijs, Italiaans ijs, soms ook sorbetijs)
- Kaas
- Kant-en-klare maaltijden
- Knakworsten
- Koek
- Koffiemelk en –poeder
- Krentenbollen
- Kroketten of bitterballen
- Kruidenmixen
- Likeur ( bijv. Bailey’s)
- Margarine/ halvarine
- Fritessaus
- Paneermeel
- Pannenkoeken/poffertjes
|
- Pastagerechten, bijv. carbonara of met pesto
- Pizza (met kaas)
- Pudding/ pap/ vla
- Roux
- Saladedressing
- Sandwichspread
- Sauzen en soepen
- Snoep (babbelaars, toffees)
- Sultana
- Taart/banket
- Tzatziki
- Vleesvervangers (Valess)
- Vleeswaren/ bereide vleessoorten (bijv. Spaanse ham, slavinken)
- Zoutjes en chips
- Zuivelproducten
|
Pas op: koemelkeiwit wordt ook wel toegepast in cosmetica, bijvoorbeeld in de vorm van karnemelk of wei-eiwit.
Aanduidingen op etiket
- Boter(-poeder)
- Caseïnaat
- Caseïne
- Crème fraîche
- Droge melkbestanddelen
- Gehydrolyseerd melk(-eiwit) of caseïne
- Ghee
- Glycomacropeptide
- Immunoglobuline
- Kaas
- Karnemelk
- Kefir
- Kwark
|
- Lacta-albumine
- Lactoferrine
- Lactoglobuline (ß)
- Lactoperoxydase
- Lactose
- Lactoval
- Lactulose
- Melk
- Melkbestanddelen
- Melkderivaat
- Melkeiwit
- Melkpoeder (volle of magere)
- Nacho
|
- Recaldent
- Room (ook koksroom)
- Slagroom
- Sour cream
- Tagatose
- Transglutaminase
- Umer
- Vla
- Wei(-poeder)
- Wrongel
- Yoghurt
- Zoete karnemelkpoeder
- Zure room
|

Voedingsmiddelen die vis kunnen bevatten:
- Bak– en braadproducten
- Bouillabaise
- Dashi
- Kamaboko
- Ketjap Ikan
- Kibbeling
- Margarine
- Marinade
- Oosterse en Scandinavische gerechten
|
- Petis
- Pizza
- Pudding
- Quenelles
- Rolmops
- Salade
- Sambal
- Saus
- Seasonings
|
- Snoepgoed
- Surimi
- Sushi
- Teri
- Toetjes/desserts
- Visburger
- Voedingssupplementen/preparaten
- Worcestershiresaus
- Zeebanket
|
Aanduidingen op het etiket voor vis
De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van vis:
- Aspic
- Bliek
- Bokking
- Brado
- E-nummers 626-629
- E-nummers 630-635
|
- Fruits de mer
- Gelatine
- Hollandse Nieuwe
- Kaviaar
- Kipper
- Kuit/ hom
|
- Levertraan
- Omega-3-olie
- Squalene/ squalamine
- vitamine A (retinol)
- vitamine D (calciferol)
- zeevruchten
|

Voedingsmiddelen met weekdieren
Naam: Weekdieren
Voedingsmiddelen die weekdieren kunnen bevatten:
- Aperitiefjes/ hapjes
- Bouillabaisse
- Calamari
- Fruits de mer
- Frutti di mare
|
- Kruidenmixen
- Mediterrane gerechten
- Oosterse gerechten
- Paella
- Pulpo
|
- Salades
- Tapas
- Vissoep
- Zeebanket
|
Aanduidingen op het etiket voor weekdieren
De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van weekdieren:
- Alikruiken
- Escargots
- Inktvis
- Kokkels
- Krabnijpers
- Kreukels
|
- Mosselen
- Octopus
- Oesters
- Pijlinktvis
- Slakken
- St. Jacobsschelpen
|
- Wulken
- Yabby
- Zeekat
- Zeeoren
- Zeevruchten
|

Voedingsmiddelen met ei
Naam: Kippenei
Officiële naam: Gallus gallus domesticus
Voedingsmiddelen die ei kunnen bevatten:
- Aardappelpuree
- Advocaat
- Bavarois
- Beschuit
- Bouillon
- Brood
- Cake(mix)
- Chocolade/ bonbons
- Crèmes
- Cremovo
- Deegwaren
- Donuts
- Dressing
- Gebak (onder meer de Zoen)
- Gepaneerde gerechten
- Glanslaagje op brood, banket, ovenschotels
- Halvarine
- Hartige taarten
- IJs
|
- Kaas(fondue)
- Kant-en-klaar maaltijden
- Koek (bijvoorbeeld sprits, kattetongen)
- Kroketten
- Kroepoek
- Loempia
- Marsepein
- Marshmellow
- Mayonaise/ fritessaus
- Meringue
- Omelet
- Ontbijtgranen
- Paneerlaagje
- Paneermeel
- Pannenkoeken/ poffertjes
- Pasta
- Paté
- Pudding
- Quiche
|
- Salades
- Sauzen
- Schuimende dranken
- Slasaus
- Snacks
- Snoep (spekjes/ schuimpjes)
- Soepen
- Soufflé
- Surimi
- Taart
- Turks fruit
- Vegetarische vleesvervangers
- Vleeswaren
- Vla, pap
- Wafels
- Wijn
- Worst
- Zoutjes
|
Aanduidingen op het etiket voor ei
De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van ei:
- Albumine
- Avidine
- Conalbumine
- Eigeel
- Eipoeder
- Eiwit
- Fosfatidylserine
|
- Fosfolipiden
- Globuline
- Lecithine (E322)
- Lipovitellin
- Livetine
- Lysozyme (E1105)
- Ovalbumine
|
- Ovoglobuline
- Ovomucine
- Ovomucoïd
- Ovosucrol
- Ovotransfarine
- Phosvitine
|

Voedingsmiddelen met gluten
Naam: Gluten in granen, tarwe, gerst, rogge, haver, spelt en kamut.
Voedingsmiddelen die gluten kunnen bevatten:
- Gehaktballen/ hamburgers
- Gepaneerde producten
- Granenkoffie
- Griesmeel
- Grutten
- Hagelslag
- Havermout
- IJs
- Jus(poeder)
- Kant en klare maaltijden
- Ketchup
- Knäckebröd
- Koek/ cake/ gebak
- Kokosbrood
- Korenwijn
- Kruidenmixen/ seasonings
- Likeuren (niet heldere)
|
- Matzes
- Mayonaise/ fritessaus
- Meel en bloem
- Muesli/ ontbijtgranen
- Ontbijtkoek
- Pasta
- Paneermeel
- Pannenkoeken/ poffertjes
- Paté
- Piccalilly
- Pindakaas
- Pizza
- Poeders/ droge producten
- Repen (energie/ granen)
- Sauzen (gebonden)
- Seitan
- Semolina
|
- Snacks
- Snoep
- Soep
- Sojasaus, shoyu, tamari
- Sportdranken
- Vegetarische vleesvervangers
- Vermicelli
- Visproducten (bewerkt)
- Vla/ pap
- Vleesproducten (bewerkt)
- Wafels/ ijshoorntjes
- Wijn
- Worst
- Zoutjes
|
Aanduidingen op etiket voor gluten
De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van gluten:
- Atta
- Bètaglucaan-vezel
- Bloem
- Durum tarwe
- Eiwithydrolysaat
- Emmer (tarwe)
- Gerst/ gort
|
- Glucosestroop
- Gluten
- Haver(meel)
- Kamut
- Mout(stroop)
- Plantaardig eiwit
- Rogge
|
- Spelt
- Tarwe
- Triticale
- Triticum
- (Voedings)vezel
- Zemelen
- Zetmeel (gemodificeerd)
|

Lupinemeel wordt gemaakt van zaden van de blauwe lupine. Het heet ook wel ‘bonenmeel’. De voedingsmiddelenindustrie ziet lupinemeel als goed alternatief voor sojameel, dat vaak afkomstig is van genetisch gewijzigde soja. Lupine lijkt qua voedingsmiddel het meest op pinda’s. Het wordt de laatste jaren vaak gebruikt in voedingsmiddelen omdat het een goedkoop product is. Overgevoeligheid voor lupinemeel komt waarschijnlijk steeds vaker voor bij Nederlanders.
Naam: Lupine
Voedingsmiddelen die lupine kunnen bevatten:
- Banket
- Bladerdeeg
- Brood
- Chocolade
- Dressing
- Gepaneerde producten
|
- Koek
- Meergranenbrood
- Pasta
- Saus
- Snacks
- Soep
|
- Taartbodems
- Vegetarische vleesvervangers
- Vleeswaren
- wafels
|
Aanduidingen op het etiket voor lupine
De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van lupine:
- Eiwitconcentraat
- Lopino
- Loyu
|
- Lupini/tremocos
- Lupine
- Lupinemeel
|
- lupinestukjes
- Okara
- Voedingsvezel
|

Voedingsmiddelen met mosterd
Naam: Mosterd
Officiële naam: Brassica nigra, Brassica juncea, Brassica hirta, Sinapis alba
Voedingsmiddelen die mosterd kunnen bevatten:
- Azijn
- Chutney
- Fritessaus
- Groenten op zuur
- Kaas
|
- Ketchup/currysaus
- Marinade
- Mayonaise
- Piccalilly
- Saus
|
- Slasaus/vinagraitte
- Specerijenmix/seasonings
- Tadka
- Worst/gekruid vlees
|
Het etiket
De aanduiding mosterd(zaad) wijst op de aanwezigheid van mosterd.

Voedingsmiddelen met noten
Naam: noten, zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten
Voedingsmiddelen die noten kunnen bevatten:
- Bitterkoekjes
- Candybars
- Chips
- Chocolade
- Chocolade- of hazelnootpasta
- Crackers
- Curry’s
- Desseret
- Dressing
- Gebak
- IJs
- Kant-en-klaar maaltijden
|
- Koek
- Koffie: surrogaat of een smaakvariant
- Krentenbrood en krentenslof
- Marsepein
- Mengsels van zaden en pitten
- Muesli/Cruesli
- Muesli- en krentenbollen
- Nougat
- Oosterse gerechten
- Ontbijtkoek
- Orgeade
- Pesto
|
- Praliné Bonbons
- Repen (granen-, energie-)
- Rijstmix
- Salades (Waldorf)
- Sambal
- Spijs
- Studentenhaver
- Vegetarische vleesvervangers
- Worchestershire saus
- Zoutjes
- zuidvruchtenmix
|
Aanduidingen op het etiket met noten
De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van noten:
- Amandel
- Cashewnoot
- Hazelnoot
- Hican
- Hickory
|
- Kemirienoot
- Macadamianoot
- Nangainoot
- Paranoot
- Pecannoot
|
- Pistachenoot
- Tamme kastanje
- Walnoot
|

Voedingsmiddelen met schaaldieren
Naam: Schaaldieren
Voedingsmiddelen die schaaldieren kunnen bevatten:
- Bouillabaisse
- Kroepoek
- Kruidenmixen
- Mediterrane gerechten
- Nam pla
|
- Oosterse gerechten
- Petis oedang
- Salades
- Sambal
- Saus
|
- Seasonings
- Surimi
- Trassi
- Vissoep
- Zeebanket
|
Aanduidingen op het etiket voor schaaldieren
De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van schaaldieren:
- Fruits de mer
- Gamba
- Garnaal
- Krab
|
- Kreeft
- Langoest
- Langoustine
- Oedang
|
|

Voedingsmiddelen met sesam
Naam: Sesam
Voedingsmiddelen die sesam kunnen bevatten:
- Bladerdeeghapjes
- Brood (-jes)
- Crackers
- Falafel
- Furikake
- Gomasio
- Helva
|
- Hummus
- Japanse zoutjes
- Knäckebröd
- Koek
- Margarine
- Muesli
- Oosterse gerechten
|
- Rijstwafels
- Roerbakolie
- Sigda
- Sladressing
- Specerijenmix
- Tahin
- Zoute stengels
|
Aanduidingen op het etiket voor sesam
De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van sesam:
- Sesam
- Gingelly
- Tahini/ Tehina

Waar zit sulfiet in
- Aardappelproducten
- Azijn
- Bier
- Brandy
- Gedroogde groenten
- Gedroogde vruchten
- Gekonfijte vruchten
- Gelatine
- Glucosestroop
- Graanproducten
- Groenten in azijn, pekel of olie (zoals augurken)
- Jam
- Kant– en klaar maaltijden
|
- Koek/biscuit
- Kruidenmixen
- Likeuren
- Maïzena
- Mosterd
- Ontbijtgranen met fruitsmaak
- Paddestoelen/champignons
- Paté
- Rode kaas
- Rum
- Sauzen, kant-en-klaar
- Salades
|
- Schaaldieren
- Snacks (zoals kroketten)
- Stroop en suikerstroop
- Suiker
- Uien– en knoflookpasta
- Vis (gedroogd en gezouten)
- Vleesvervangers op basis van soja-eiwit
- Vruchtenconserven
- Vruchtensap
- Whisky
- Wijn
- Worstjes
- Zetmeel
|
Aanduidingen op het etiket voor sulfiet
De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van sulfiet:
- Conserveermiddel
- E-nummer 150 b
- E-nummer 150 d
|
- E-nummer 163
- E-nummers 220-228
- Sulfiet
|
- SO2
- Zwaveldioxide
- Zwaveligzuur
|

Voedingsmiddelen met soja
Naam: soja
Voedingsmiddelen die soja kunnen bevatten:
- Aardappelproducten (puree, kroketjes)
- Bakmixen
- Bakproducten (olie/ vet)
- Beschuit
- Bouillonblokjes of -poeder
- Brood (-verbetermiddel)
- Candybars
- Chips
- Chocolade/ bonbons
- Chocolade– en hazelnootpasta
- Deeg en graanproducten
- Desserts en toetjes (speciaal koemelkvrije producten)
- Dranken (sojamelk)
- Gebak en koeken
- Gezondheidsproducten
|
- Hagelslag
- Hypo-allergene producten (melkvervangers voor baby’s)
- IJs
- Kant-en-klaarmaaltijden
- Ketjap
- Koffiemelk/ -poeder
- Knäckebröd
- Kruidenmixen
- Margarine/ halvarine
- Mayonaise/ fritessaus
- Olie/ frituurvet (niet geraffineerd)
- Ontbijtgranen/ -producten
- Oosterse gerechten
- Pindakaas
- Pizza
|
- Poedervormige dranken of sauzen
- Repen (energie of granen)
- Roomvervanger
- Saladedressings
- Sandwichspread
- Saté
- Sauzen
- Seitan (tarweglutenproduct met sojasaus)
- Snacks
- Snoep
- Soep
- Spijs (goedkope imitatiespijs)
- Vleesvervangers
- Worst/ bewerkte vleeswaren
- Zoutjes
|
Aanduidingen op het etiket voor soja
De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van Soja:
- Chiang
- Eiwothydrolysaat (zuur)
- Hoisin
- Isoflavonen
- Ketjap
- Kinako
- Lecitine/ lecithine (E-nummer 322)
- Miso (smaakmaker, basis voor soepen)
|
- Natto
- Okara (sojazemelen)
- Plantaardig eiwit
- Shoyu (sojasaus bereid met soja en tarwe
- Soja
- Soja cellulose (E-nummer 426)
- Tamari (sojasaus zonder tarwe)
- Tofu, tofoe, tempeh, tahoe
|
- Toa-tjo
- TVP (Textured Vegetable Protein)
- TSP (Textured Soja Protein)
- Voedingsvezel
- Yuba (vel van verhitte sojamelk)
- Zetmeel
|